diumenge, 12 de març del 2017

Comencen els Via Crucis de Quarema.
Com cada any, i com segurament va molts segles, ja que hi ha constància de la presencia de la Puríssima Sang de Jesucrist a Mataró al 1605, s’han iniciat els Via Crucis de Quaresma de la Basílica mil·lenària de Santa Maria.
De fet enguany no és el primer Via Crucis, ja que el dia anterior es va organitzar el del Consell General de Confraries i Germandats amb motiu de l’aniversari fundacional de la Germandat de Jesús Catpiu i Nostra Senyora dels Dolors.
Però cada diumenge de Quaresma fins Pasqua a la tarda-vespre els portants del Sant Crist de Santa Maria han realitzat les 14 estacions dels Camí de la Creu per l’interior de la Basílica.
Aquest cos de portants són els que també el Divendres Sant porten el Sant Crist de la Puríssima Sang en el Via Crucis de Mataró, i a la nit eleven i fan present la Bona mort durant la Processó General.
Aquest estil de portar la Creu en Bossa es remunta segles ençà i és molt present en totes les parròquies de Catalunya. Fins els nostres dies han arribat Via Crucis com els de la Selva del Camp que commemora el seu 400 aniversari, les Tres Gràcies de Reus amb el Clavari, o nombrosos cossos de portants estesos per tota la geografia.  
Molts d'aquests cossos de portants encara mantenen viva la tradició d'anar un cop l'any fent el camí de la Creu fins a la Muntanya Sagrada de Montserrat.